maandag 7 februari 2011

Happy Chinese New Year!

Welkom allemaal in het jaar van het konijn! De Chinezen hebben hier afgelopen donderdag het Chinese Nieuw Jaar gevierd en dat betekende dat we afgelopen woensdagavond al weekend hadden! We hadden besloten thuis te blijven, of eigenlijk waren we gewoon te laat om nog een tripje te boeken, maar uiteindelijk is ons dit bijzonder goed bevallen! Wouter heeft ontzettend veel dingen van zijn ‘still-to-do’-lijstje kunnen strepen en ik heb eindelijk het boek dat ik voor de Humanitaire Onderzoeksgroep moest lezen, uitgelezen en voor de heren Professor samengevat. En daarnaast hebben we vooral heel veel leuke dingen gedaan en na weken van regen is het ook eindelijk lekker weer!

De skyline van Singapore, Wouter & één van de vele konijnen en groots vuurwerk!

Woensdag hebben we oudejaarsavond in de Marina Bay van Singapore gevierd. Hier was een festivalterrein genaamd River Hong Bao. Dit hield in dat er een soort van kermis was gebouwd en er een groot podium stond waarop Chinese dans- en zangvoorstellingen werden gegeven. En alles was natuurlijk in thema gedecoreerd: overal Chinese lampionnen, konijnen, mandarijnen, en dat alles in de kleuren goud, rood en geel! De voorstellingen waren voornamelijk hilarisch (zie filmpjes) en Wouter en ik bedachten de ene na de andere dancemove op deze Chinese hoempapa en opera. De overige mensen op de tribune zaten echter volledig stil en serieus deze voorstellingen gade te slaan, geen greintje gevoel voor ritme die Chinezen! ; ) Na een uurtje kwam er een wel heel spannend muziekje, en werd er zelfs een spotlight op het podium gericht. Er liep een Chinese meneer de spotlight in en Wouter en ik dachten allebei: ‘Nu gaat het komen!’ En het kwam ook, haha, maar er kwam wel iets anders dan gedacht… Ik denk dat deze meneer een Chinese operazanger was, maar het geluid dat hij produceerde leek nog het meest op een kwakende kikker! Daarna barstte er een tropische bui los en liep de hele tribune leeg. Arme meneer de opera-zanger... Gelukkig was het om twaalf uur weer droog en konden we een fantastisch vuurwerk gade slaan dat midden in de baai werd afgestoken en zo een prachtig schouwspel opleverde met de indrukwekkende skyline van Singapore op de achtergrond! Wouter wenste mij veel welvarende konijnen en ik hem natuurlijk ook! ; ) De Chinezen zijn nogal gesteld op hun welvaart en wensen elkaar dus geen ‘gelukkig nieuw jaar’ maar iets in de trant van ‘dat je maar veel geld mag verdienen’. Maar eigenlijk hebben we niemand gezien die elkaar ook maar iets wenste, dus voor details over deze Chinese gewoonte, zal ik toch even wat verder in de Chinese cultuur moeten duiken.

China Town en River Hong Boa!

De rest van dit lange weekend werd gevuld met dinertjes bij de Thai, de Amerikaan en de Mexicaan, bezoekjes aan het National Museum, aan de bioscoop en aan de botanische tuinen, een bbq met de ‘I stayed in Singapore for CNY, so what!?’-crowd op het dakterras van ons appartementencomplex, chillen aan het zwembad, lunchen met vrienden, etc, etc.

Het National Museum, CNY versiering in Orchard Street en 'shophouses' in hartje Singapore!

Ondertussen wordt “het idee” van Wouter’s onderneming met de dag serieuzer. Wouter heeft weer een reeks nieuwe afspraken staan met ondernemers hier in Singapore, verder heeft één van de professoren al toegezegd in de raad van advies te willen plaatsnemen, en iedereen lijkt gewoon echt positief! Maar wat is dat idee nu precies? Het gaat om crowd-sourced audiotours, onder de naam Vooxl. Vooxl is een verbastering van vox populi, wat Latijn is voor ‘de stem van het volk’. Dit betekent dus dat Wouter een website op wil gaan zetten waar iedereen (the crowd) audiotours (zoals je ze kent vanuit het museum) kan maken en uploaden. Deze kunnen dan worden gedownload en door de gebruikers ‘getaxeerd’. Dit is de meest simpele uitleg van het idee, maar we zijn onderhand natuurlijk al veel verder! Omdat Wouter’s vak ‘idea tournaments’ gewoon doorgaat, hebben we als promo een audiotour geupload op Youtube van de Singapore campus van INSEAD, maar dan speciaal voor de wanne-be-Dean’s-Listers, de studenten die dus graag op de lijst met de beste 10% willen staan. Dit is natuurlijk geen serieuze tour, maar onder de INSEAD studenten is het een hit! In de komende dagen ga ik proberen een wat serieuzere variant te maken van één van de bezienswaardigheden hier in Singapore, want een beetje praktijkervaring kan natuurlijk nooit kwaad!

Bloemen in de Botanische Tuinen!

Verder staat ook mijn “Rare Jongens”-project in de startblokken. Ik moet nog een laatste hand slaan aan de eerste mini-documentaire de komende dagen, maar de site is al in de lucht! Jullie kunnen dus gerust al een kijkje nemen op: http://rarejongens.tumblr.com en om de INSEAD Dean’s List audiotour te beluisteren, kun je terecht op Wouter of mijn Facebook-pagina!

Rest mij niets dan jullie allemaal ook heel veel welvarende konijnen toe te wensen!

Liefs van Mirte

2 opmerkingen:

  1. Hoi Mirte,
    Fijn voor je dat het project 'rare jongens' 'handen en voeten' krijgt. Ben zo nieuwsgierig naar het waarom van deze (in mijn ogen) pijnlijke lichaamsversieringen. Krijgen we nog een uitleg over hoe de audiotour er uit moet zien / aan welke eisen het moet voldoen? En dan nog tig technische vragen maar dat leggen jullie maar uit als je weer een keertje hier ben.

    Liefs, Else

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ben benieuwt naar je doku, succes met de puntjes...

    BeantwoordenVerwijderen